Vlada Republike Srbije donela je nove mere za suzbijanje COVID-19 koje stupaju na snagu u petak, 4. decembra i koje će važiti do 15. decembra. 

Novim merama predviđeno je dodatno skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, igraonica za decu, tržnih centara, kozmetičkih i frizerskih salona, teretana i sportskih objekata, ustanova kulture, kao i drugih objekata.

Naime, predviđeno je da će tržni centri, prodavnice garderobe, ugostiteljski objekti, kafići, restorani, barovi, igraonice, teretane i drugi sportski objekti, kladionice, kockarnice, kozmetički i frizerski saloni moći da rade samo do 17 časova radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade.

Prodavnice prehrambene robe, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, trafike, kiosci i slični objekti gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Pijace će radnim danima moći da rade redovno, a vikendom od 6 do 15 časova.

Bioskopi, pozorišta, muzeji, galerije i druge ustanove iz oblasti kulture radiće do 17 časova kako radnim danima, tako i vikendom.

Objekti u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa i zanatskih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja mogu pružati svoje usluge isključivo registrovanim gostima svakoga dana do 21 čas.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Napred navedena ograničenja ne odnose se na apoteke, benzinske pumpe (isključivo u svrhu točenja goriva) i privredne subjekte koji se bave dostavom hrane, koji mogu da rade neograničeno, svih sedam dana u nedelji.

Napominjemo da još uvek nije objavljena formalna odluka, već se ovo obaveštenje zasniva na obaveštenju objavljenom na veb-sajtu Vlade Republike Srbije.

Obaveštenje 03.12.2020