Search

New measures in force nationwide as of 17 July

Nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba, donete su nove mere koje stupaju na snagu u petak, 17. jula 2020. godine i koje će važiti za celu teritoriju Republike Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija.

Napominjemo da još uvek nije objavljena formalna odluka, već se ovo obaveštenje zasniva na saopštenju Vlade Republike Srbije.

Mere podrazumevaju:
1. zabranu okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 10 ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice;
2. proširenje mere obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru koja je već na snazi u Beogradu, na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuzetka;
3. obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, i to na mestima u kojima nije moguće držati fizičko rastojanje od 1,5 m, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Obaveštenje – Notice 16.07.2020